Të gjitha kategoritë
ENEN
Nitride bor

Nitride bor

Specifikim

Përshkrimi i produktit

wps7

Emri kinez: nitrid bori gjashtëkëndor, nitrid bor

Emri anglisht: Boron Nitride

Formula molekulare: BN

Pesha molekulare: 24.18 (sipas peshës atomike ndërkombëtare të vitit 1979)

Standardi i cilësisë: 98%, 99%

Standardi i ndërmarrjes: Q/YLH001-2006

Kodi HS: 2850001200

Numri CAS: 10043-11-5

Nitridi i borit me temperaturë të ulët sintetizohet duke përzier boraksin dhe klorurin e amonit në një furrë reaksioni në një temperaturë reaksioni prej 1000-1200°C. Nitridi i borit në temperaturë të lartë sintetizohet duke përzier acid borik dhe melaminë përmes një reaksioni kalcinimi në temperaturë të lartë në 1700.

Features produktit

wps7

Nitridi i borit është një kristal i përbërë nga atomet e azotit dhe atomet e borit. Struktura kristalore ndahet në: nitrid bori gjashtëkëndor (HBN), nitrid bori gjashtëkëndor i mbushur ngushtë (WBN) dhe nitrid bori kub, ndër të cilët kristale gjashtëkëndore të nitridit të borit Struktura ka një strukturë të ngjashme me shtresa grafiti, që tregon një pluhur të bardhë që është i lirshëm , i lubrifikuar, i lehtë për të thithur lagështi dhe i lehtë në peshë, ndaj quhet edhe "grafit i bardhë".

Dendësia teorike është 2.27 g/cm3, graviteti specifik është 2.43 dhe fortësia e Mohs është 2.

Nitridi gjashtëkëndor i borit ka izolim të mirë elektrik, përçueshmëri termike, stabilitet kimik, nuk ka pikë të dukshme shkrirjeje, rezistencë ndaj nxehtësisë deri në 3000 ℃ në azot 0.1 MPA, rezistencë ndaj nxehtësisë deri në 2000 ℃ në një atmosferë neutrale reduktuese, në azot dhe Temperatura e funksionimit në argon mund të arrijë 2800 ℃, dhe stabiliteti në atmosferën e oksigjenit është i dobët, dhe temperatura e funksionimit është nën 1000 ℃.

Koeficienti i zgjerimit të nitridit të borit gjashtëkëndor është i barabartë me atë të kuarcit, por përçueshmëria termike është dhjetë herë më e madhe se ajo e kuarcit. Gjithashtu ka lubrifikim të mirë në temperatura të larta. Është një lubrifikant i shkëlqyeshëm i ngurtë me temperaturë të lartë me kapacitet të fortë absorbues të neutronit, veti kimike të qëndrueshme dhe inertitet kimik për pothuajse të gjitha metalet e shkrira.

Nitridi gjashtëkëndor i borit është i pazgjidhshëm në ujë të ftohtë. Kur uji zihet, hidrolizohet shumë ngadalë dhe prodhon një sasi të vogël të acidit borik dhe amoniakut. Nuk reagon me acide të dobëta dhe baza të forta në temperaturën e dhomës. Është pak i tretshëm në acide të nxehta. Përdorni hidroksid natriumi të shkrirë, përpunimin e hidroksidit të kaliumit për t'u dekompozuar. Ka aftësi të konsiderueshme kundër korrozionit ndaj acideve të ndryshme inorganike, alkaleve, solucioneve të kripës dhe tretësve organikë.

Teknike të treguesit

wps7

wps4

Parametrat e nitridit të borit

wps7

1. Rezistencë e lartë ndaj nxehtësisë: sublimimi në 3000℃, forca e tij është 2 herë më e madhe se temperatura e dhomës në 1800℃ dhe nuk do të thyhet kur ftohet në temperaturën e dhomës për dhjetëra herë në 1500℃ dhe nuk do të zbutet në 2800℃ në gaz inert.

2. Përçueshmëri e lartë termike: Produkti me presion të nxehtë është 33W/MK Ashtu si hekuri i pastër, është një material termik përçues në materiale qeramike mbi 530 °C.

3. Koeficienti i ulët i zgjerimit termik: Koeficienti i zgjerimit prej 2×10-6 është i dyti vetëm pas xhamit kuarc, i cili është më i vogli në mesin e qeramikës. Përveç kësaj, ka përçueshmëri të lartë termike, kështu që ka rezistencë të mirë ndaj goditjes termike.

4. Veti të shkëlqyera elektrike: izolim i mirë në temperaturë të lartë, 1014Ω-cm në 25°C dhe 103Ω-cm në 2000°C. Është një material izolues më i mirë i temperaturës së lartë në qeramikë, me një tension prishjeje prej 3KV/MV dhe humbje të ulët dielektrike prej 108HZ. Kur është 2.5×10-4, konstanta dielektrike është 4, dhe mund të transmetojë rreze mikrovalë dhe infra të kuqe.

5. Rezistencë e mirë ndaj korrozionit: me metale të përgjithshme (hekur, bakër, alumin, plumb, etj.), metale të rralla të tokës, metale të çmuara, materiale gjysmëpërçuese (gjermanium, silic, arsenid kaliumi), qelq, kripëra të shkrira (gur kristal, fluor, skorje), acidet inorganike, alkalet nuk reagojnë.

6. Koeficienti i ulët i fërkimit: U është 0.16, i cili nuk rritet në temperaturë të lartë. Është më rezistent ndaj temperaturave të larta se disulfidi i molibdenit dhe grafiti. Atmosfera oksiduese mund të përdoret deri në 900 °C dhe vakuumi mund të përdoret deri në 2000 °C.

7. Pastërti e lartë: përmbajtja e saj e papastërtive është më e vogël se 10PPM, dhe përmbajtja e saj B është më e madhe se 43.6%.

8. Përpunueshmëria: Fortësia e tij është Mohs 2, kështu që mund të përpunohet në pjesë me saktësi të lartë me metoda të përgjithshme të përpunimit.

Fushëveprimi i aplikimit

wps7

1. Nitridi i borit është një material me jotoksik, rezistencë ndaj temperaturës së lartë, rezistencë ndaj korrozionit, përçueshmëri të lartë termike, izolim të lartë dhe veti të shkëlqyera lubrifikuese.

2. Është edhe izolues elektrik edhe përçues termik, materiale speciale elektrolize dhe rezistence në kushte të temperaturës së lartë, izolatorë për energji elektrike me frekuencë të lartë të tensionit të lartë dhe harqe plazmatike.

3. Mund të përdoret si një material dopingu në fazë të ngurtë për gjysmëpërçuesit dhe një yndyrë që i reziston oksidimit ose ujit.

4. Lubrifikant me temperaturë të lartë dhe agjent për çlirimin e mykut për modelet, pluhuri i nitridit të borit mund të përdoret gjithashtu si një agjent çlirues për rruazat e qelqit dhe një agjent çlirues myku për formimin e qelqit dhe metalit.

5. Materiali super i fortë i përpunuar nga nitridi i borit mund të bëhet në vegla prerëse me shpejtësi të lartë dhe copa shpimi për kërkime gjeologjike dhe shpime të naftës.

6. Materialet strukturore të reaktorëve atomikë, grykat e motorëve të avionëve dhe raketave, materialet e paketimit për të parandaluar rrezatimin neutron dhe materialet mbrojtëse të nxehtësisë në hapësirën ajrore.

7. Është jo toksik dhe i padëmshëm dhe ka lubricitet, i cili mund të përdoret si mbushës për kozmetikë.

8. Me pjesëmarrjen e katalizatorit, ai mund të shndërrohet në nitrid bori kub të fortë si diamanti pas trajtimit me temperaturë të lartë dhe presion të lartë.

9. Bëni varka të ndryshme avullimi për veshje alumini me film kondensator, pllakë alumini me tub foto, veshje alumini të ekranit, etj.

10. Thërrës izolues termik për transistorët dhe aditivët për polimere si rrëshirat plastike.

.


Kontaktoni

Kategoritë e nxehta