сите категории
ENEN
Бор нитрид

Бор нитрид

спецификација

Опис на производот

wps7

Кинеско име: хексагонален бор нитрид, бор нитрид

Англиско име: бор нитрид

Молекуларна формула: BN

Молекуларна тежина: 24.18 (според меѓународната атомска тежина од 1979 година)

Стандард за квалитет: 98%, 99%

Стандард на претпријатието: Q/YLH001-2006

HS код: 2850001200

Број на CAS: 10043-11-5

Нитрид на бор се синтетизира со мешање на боракс и амониум хлорид во реакциона печка на температура на реакција од 1000-1200°C. Високотемпературниот бор нитрид се синтетизира со мешање на борна киселина и меламин преку реакција на калцинирање на висока температура на 1700г.

Карактеристики на производот

wps7

Бор нитрид е кристал составен од атоми на азот и атоми на бор. Кристалната структура е поделена на: хексагонален бор нитрид (HBN), блиску спакуван хексагонален бор нитрид (WBN) и кубен бор нитрид, меѓу кои хексагонални кристали на бор нитрид Структурата има слична графитна слоевита структура, покажувајќи бел прав кој е лабав , подмачкан, лесен за апсорпција на влага и лесен по тежина, па затоа го нарекуваат и „бел графит“.

Теоретската густина е 2.27 g/cm3, специфичната тежина е 2.43, а цврстината на Мохс е 2.

Шестоаголниот бор нитрид има добра електрична изолација, топлинска спроводливост, хемиска стабилност, без очигледна точка на топење, отпорност на топлина до 3000 ℃ во 0.1 MPA азот, отпорност на топлина до 2000 ℃ во неутрална редуцирачка атмосфера, во азот и работната температура во аргон може да достигне 2800 ℃, а стабилноста во атмосферата на кислород е слаба, а работната температура е под 1000 ℃.

Коефициентот на експанзија на хексагоналниот бор нитрид е еквивалентен на оној на кварцот, но топлинската спроводливост е десет пати поголема од онаа на кварцот. Исто така, има добро подмачкување на висока температура. Тоа е одличен цврст лубрикант на висока температура со силен капацитет на апсорпција на неутрони, стабилни хемиски својства и хемиска инертност кон речиси сите стопени метали.

Шестоаголниот бор нитрид е нерастворлив во ладна вода. Кога водата се варат, таа се хидролизира многу бавно и произведува мала количина на борна киселина и амонијак. Не реагира со слаби киселини и силни бази на собна температура. Малку е растворлив во топли киселини. Користете стопен натриум хидроксид, обработка на калиум хидроксид за да се разложите. Има значителна антикорозивна способност на различни неоргански киселини, алкалии, солени раствори и органски растворувачи.

Технички индикатори

wps7

wps4

Параметри на бор нитрид

wps7

1. Висока отпорност на топлина: сублимација на 3000℃, неговата јачина е 2 пати поголема од собната температура на 1800℃, и нема да се скрши кога ќе се олади на собна температура десетици пати на 1500℃ и нема да омекне на 2800℃ во инертен гас.

2. Висока топлинска спроводливост: Производот на топло цедење е 33W/MK Како чистото железо, тој е термички спроводлив материјал во керамички материјали над 530 °C.

3. Низок коефициент на термичка експанзија: Коефициентот на проширување од 2×10-6 е само втор по кварцното стакло, кое е најмалото меѓу керамиката. Покрај тоа, има висока топлинска спроводливост, па затоа има добра отпорност на термички шок.

4. Одлични електрични својства: добра изолација на висока температура, 1014Ω-cm на 25°C и 103Ω-cm на 2000°C. Тоа е подобар високотемпературен изолационен материјал во керамиката, со пробивен напон од 3KV/MV и ниски диелектрични загуби од 108HZ. Кога е 2.5×10-4, диелектричната константа е 4 и може да пренесува микробранови и инфрацрвени зраци.

5. Добра отпорност на корозија: со општи метали (железо, бакар, алуминиум, олово, итн.), метали од ретки земји, благородни метали, полупроводнички материјали (германиум, силициум, калиум арсенид), стакло, стопени соли (кристален камен, флуор , згура), неоргански киселини, алкалии не реагираат.

6. Низок коефициент на триење: U е 0.16, што не се зголемува при висока температура. Тој е поотпорен на високи температури од молибден дисулфидот и графитот. Оксидирачката атмосфера може да се користи до 900 °C, а вакуумот може да се користи до 2000 °C.

7. Висока чистота: неговата содржина на нечистотија е помала од 10PPM, а содржината на Б е поголема од 43.6%.

8. Обработливост: Неговата цврстина е Mohs 2, така што може да се обработи на делови со висока прецизност со општи методи на обработка.

Опсег на примена

wps7

1. Бор нитрид е материјал со нетоксичен, отпорност на висока температура, отпорност на корозија, висока топлинска спроводливост, висока изолација и одлични својства за подмачкување.

2. Тоа е и електричен изолатор и топлински спроводник, специјални материјали за електролиза и отпорност при високи температурни услови, изолатори за високонапонски високофреквентен електрицитет и плазма лакови.

3. Може да се користи како цврстофазен допинг материјал за полупроводници и маст што се спротивставува на оксидација или вода.

4. Високотемпературен лубрикант и средство за ослободување мувла за модели, борниот нитрид во прав може да се користи и како средство за ослободување за стаклени зрна и средство за ослободување на мувла за обликување стакло и метал.

5. Супертврдиот материјал обработен со нитрид на бор може да се направи во алатки за сечење со голема брзина и дупчалки за геолошки истражувања и дупчење нафта.

6. Структурни материјали на атомски реактори, млазници на авиони и ракетни мотори, материјали за пакување за спречување на неутронско зрачење и материјали за заштита од топлина во воздушната вселена.

7. Нетоксичен и безопасен е и има лубричност, што може да се користи како полнење за козметика.

8. Со учество на катализатор, може да се претвори во кубен бор нитрид тврд како дијамант по третман со висока температура и висок притисок.

9. Направете разни чамци за испарување за алуминиумско позлата со кондензатор, алуминиумско обложување со цевка за слика, алуминиумско обложување на екранот итн.

10. Средство за сушење со топлина за транзистори и адитиви за полимери како што се пластични смоли.

11. Различни ласерски алуминиумски облоги против фалсификување, материјали за бронзирање заштитни знаци, разни етикети за цигари, етикети за пиво, кутии за пакување, кутии за пакување цигари итн.


Контактирајте нѐ